Dėl NT kadastro Nuostatų 22p. taikymo (atnaujinta)

LGMS pasiekė informacija, kad šiuo metu vyksta ginčai (po jau įvykusių teismų) dėl NT kadastro Nuostatų ir Saugomų teritorijų įstatymo suderinamumo. Prašome visų matininkų laikinai (iki kol nebus išspręsti ginčai) neskaidyti žemės sklypų kadastrinių matavimų metu, nes tai gali sąlygoti profesinę bei turtinę atsakomybę. Apie įvykių eigą informuosime.

Svarbūs kadastro nuostatų punktai

20 str. Žemės sklypas, kuriame yra statinių, gali būti padalytas ar atidalytas, jeigu to nedraudžia Lietuvos Respublikos saugomų teritorijų įstatymas (Žin., 1993, Nr. 63-1188; 2001, Nr. 108-3902) ar kiti teisės aktai, ir tik taip, kad po padalijimo ar atidalijimo statiniui eksploatuoti reikalingas žemės plotas būtų suformuotas kaip vienas žemės sklypas. Žemės sklypas negali būti suformuotas taip, kad žemės sklypo riba kirstų statinį, kuris yra suformuotas kaip vienas atskiras nekilnojamasis daiktas, išskyrus inžinerinius statinius (inžinerinius tinklus, susisiekimo komunikacijas ir panašiai), taip pat tuos atvejus, kai žemės sklypas formuojamas statinio, suformuoto kaip atskiras nekilnojamasis daiktas, daliai eksploatuoti, jeigu kitai šio statinio daliai eksploatuoti reikalingas žemės sklypas suformuotas iki Lietuvos Respublikos žemės įstatymo pakeitimo įstatymo (Žin., 2004, Nr. 28-868) įsigaliojimo dienos (2004 m. vasario 21 d.).

22 str. Žemės plotai, kuriuos skiria magistraliniai, krašto, rajoniniai, viešieji ir vidaus keliai, gatvės, geležinkeliai ir neprivatizuojami hidrografiniai objektai, taip pat keliais užimti plotai, neįskaityti į privatizuojamo žemės sklypo bendrą plotą, formuojami kaip atskiri žemės sklypai.

Saugomų teritorijų įstatymo 31 str.

10 d. Valstybiniuose parkuose privačios nuosavybės teise priklausančio žemės sklypo neleidžiama dalyti dalimis, jeigu po padalijimo (atidalijimo) bent viena sklypo dalis tampa mažesnė kaip 7 hektarai, o besiribojančių su vandens telkiniu žemės sklypų pakrančių ilgis – mažesnis kaip 50 metrų, išskyrus atvejus, kai: […]

Mus pasiekė informcija apie prieštaringai vertinamą įvykusio teisminio proceso nutartį

„Teismas, atsižvelgęs į nustatytas faktines bylos aplinkybes ir įvertinęs teisės aktų nuostatas, reguliuojančias ginčo teisinius santykius, daro išvadą, kad NŽT Zarasų skyriaus vedėjo 2015m. sausio 21d. sprendimu patvirtinus pakeistus žemės sklypo Nr. (duomenys neskelbtini) Smalvų k.v. kadastrinius duomenis, faktiškai buvo atliktas privačios miško valdos padalijimas į 4 atskiras privačias miško valdas, iš kurių net 3 valdų plotas yra mažesnis nei 5 ha. Byloje nėra jokių duomenų, kurie patvirtintų, kad privačios miško valdos skaidymas į mažesnius sklypus buvo pagrįstas išimtimis, numatytomis Miškų įstatyto 4 straipsnio 3 dalies 1-4 punktuose irkurioms esant yra leidžiama skaidyti į dalis privačią miško valdą. […]”

Teismo nutartis

 

4 komentarai apie “Dėl NT kadastro Nuostatų 22p. taikymo (atnaujinta)”

  1. Mindaugas

    Reikia atšaukti visus valstybiniuose parkuose suskaidytus žemės sklypus kadastrinių matavimų metu, nes yra NT kadastro Nuostatų ir Saugomų teritorijų įstatymo nesuderinamumas.NŽT sutinka ,kad viršenybė yra Saugomų teritorijų įstatymas.Šiais metais jau pasidavė LR teismo sprendimui ir teismo sprendimo neapskundė.NŽT turės darbo-vėl paskelbs „N”tos reformos pradžią-vėl priims naujokų bedarbystė sumažės-Valstybė skirs milijonines dotacijas naujai reformai „skubiai”vykdyti.

  2. Jau seniai įprasta, kad NŽT yra DIDŽIAUSIAS KLIUVINYS taisant žemės reformos ydingas klaidas…bet dar didesnė blogybė, kad matininkai patys inicijuoja dar ydingesnių matavimų, kitų sklypų savininkų sąskaita, įgyvendinimą…pažeidžiant teisės aktus. Pirmauja-laikinoji sostinė

  3. čia buvo ne ž. reformos klaidos, o valdininkų perdėtas taupumas, kadangi už papildomą žemės sklypą iš reformos pinigų, matininkui valstybė turėjo mokėti 127litus ir todėl valdininkai neleido matininkams „praturtėti”. Tie kurie neleido, dabar jau pensininkai ir
    nepatenkinti maža pensija:)

  4. Tomas Juozapavičius

    Tai kolegos apie ką rašote yra žinoma. Naujiena tame, kad teismas įvertino Nuostatų 22p. taikymą kaip Miškų ir Saugomų teritorijų įstatymų pažeidimą – šią mintį bandau akcentuoti. Taigi darysi tokiu būdu, grės atsakomybė, darysi kitaip – negausi NŽT derinimo, kolkas patinė situacija, tikėkimės greitu būdu spręsis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top