Įvyko konsolidacijos projektų eigos aptarimo seminaras

2016 m. vasario 26 d. Šiaulių verslo inkubatoriuje įvyko „Lietuvos geodezininkų ir matininkų sąjungos” organizuotas seminaras „Pastarųjų žemės konsolidacijos projektų eigos ir jų rezultatų aptarimas”, kuriame dalyvavo 17-os žemės konsolidacijos projektų, rengtų 2012-2015 metais rangovai, subrangovai, LGMS nariai ir kiti asmenys, neabejingi žemės konsolidacijos temai.

Seminaro moderatorius dr. Giedrius Pašakarnis renginio pradžioje perskaitė pranešimą, apžvelgiantį pastarųjų 39-ių žemės konsolidacijos projektų rengimo eigą ir teisinės bazės trūkumus. Vėliau seminaro dalyviai sėdo apskrito stalo diskusijai, kurios metu rangovai demonstravo sprendinių brėžinius, pristatė pasiektus rezultatus, aptarė teisinės bazės ir organizacinius žemės konsolidacijos proceso trūkumus.

Visi rangovai negailėjo kritikos žemės konsolidacijos projektų organizatoriui – VĮ „Valstybės žemės fondui”, kuris visiškai nepateisino konsolidacijos projektų organizatoriaus vardo. Susirinkusieji pasakojo apie atsainų organizatoriui pavestų funkcijų vykdymą, prasidedantį jau nuo pat prašymų surinkimo. Paaiškėjo, kad organizatorius teritorijas žemės konsolidacijai rengti parinko nekreipdamas dėmesio į tai, kad prašymuose aibė žmonių nenurodė dalyvavimo motyvų. Absurdiškiausia yra tai, kad organizatorius rangovui perdavė prašymus žmonių, kurie buvo 5 metai kaip mirę, paskelbti dingusiais, o taip pat prašymai iš visiškai neveiksnių asmenų.

Nors VĮ „Valstybės žemės fondas” žemės konsolidacijoje turi veikti ir kaip valstybinės žemės patikėtinis, tačiau, pasak rangovų, atstovaujami žemės sklypai projekto teritorijoje netgi nebuvo paženklinti. Po aptarimo visi susirinkusieji vienbalsiai pritarė rezoliucijai, kurioje išreikšta nuomonė, kad pirmiausiai turėtų būti iš esmės tvarkoma teisinė bazė, o žemės konsolidacijos projektų organizatoriaus teisės grąžintos Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos, VĮ „Valstybės žemės fondas” paliekant tik valstybinės žemės atstovavimą.

Rezoliucija dėl žemės konsolidacijos įgyvendinimo

6 komentarai apie “Įvyko konsolidacijos projektų eigos aptarimo seminaras”

  1. Tomas Juozapavičius

    „žemės konsolidacijos projektų organizatoriaus teisės grąžintos Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos” – nesutinku.
    Pagal LR Savivaldos įstatymą, teritorijų planavimas – savarankiška savivaldybių funkcija. Tuo tikslu savivaldybės rengia bendruosiuos, specialiuosius planus, organizuoja detalųjį planavimą, kartais net ir formavimo pertvarkymo projektus. Laukiu 2020m., kai pasibaigs euro pinigų „įsisavinimas” ir prasidės tikroji konsolidacija. Tada reikės išskirti dvi kryptis – viena žemės ūkis, miškai, antroji – urbanizuotos teritorijos. Priklausomai nuo projekto tikslų manau ir turėtų būti parenkamas organizatorius. Jei visais atvejais paliksim NŽT – apie konsolidaciją miestuose teks pamiršti…

    1. Romualdas

      Sveiki
      Galbūt aš čia ko nesuprantu. Labai jau mažai informacijos pateikta apie šį seminarą. Neaišku kas dalyvavo gal tik tie patys valdybos nariai, kodėl nepateikta bent jau pranešimas-kyla įtarimas ar jis iš vis buvo. Kai skaitau sąjungos kokį pranešimą susidaro įspūdis, kad tik verkšlenti ir susibūrę. Nuolatiniai LMGS baubai NŽT, VĮ VŽF, VĮ RC ir kitos didesnės įmonės. Normalios smulkios įmonės darbuojasi ir nėra problemų nei su NŽT nei su VŽF nei RC. Bent iki šiol aš asmeniškai kaip matininkas gaunu tik pagalbą.
      Gerbkime save ir savo kolegas nors ir konkurentus.

      1. Tomas Juozapavičius

        Gerb. Romualdai,

        Normalūs matininkai, geodezininkai kasmet gali sau leisti važinėti į Intergeo vykstantį Vokietijoje. Normalūs reguliariai (kas penkis metus) atsinaujina savo techninę įrangą. Normalūs darbui turi atskirą geomobilį su pilna komplektacija. Normalūs patys priima sprendimus, o aplinkiniai juos gerbia už specialias žinias. Normalūs nuolatos lanko įvairiausius profesinius mokymus o ne kas tris metus klausosi tų pačių NŽT blevyzgų. Normalūs į darbą ateina 8 ryto, o 5 jau keliauja namo p.s. per išeigines nedirba. Normalūs kviečiami į teismus eksperto vardu. Normaliem nereikia kviestinių asmenų, nes normalūs yra specialistai ir jie patys geba savo kompetencijos ribose priimti atsakingus sprendimus. Galų gale normaliems užtenka savo sprendimo duomenim užregistruoti, jiems nereikia, kad jaunuolis du dviejų metų archyvinių bylų tvarkymo patirtimi vertintų ar specialisto sprendinys atitinka planavimo dokumentą. O kol virš mūsų galvų jūsų minimos NŽT, VĮ VŽF, VĮ RC ir kitos didesnės įmonės. Tol mums ir telieka, kaip jūs teisingai pastebėjote normalios smulkios įmonės… Prašau suprasti, sveikos specialistų ambicijos tiesiog nori daugiau.

  2. Natalija

    Man atrodo,kad labai norėtų gerbiamas G.Pašakarnis būt organizatorium,nepalaikau VĮ VŽF ,gal buvo kokių trūkumų,bet buvo daug juodo darbo,o kad tuos trūkumus išspręst reikia ieškoti kompromiso ,kodėl net neįvardijant kas tokie dalyvavo ir pasisakė,Anonimai už akių .O rengėjai visi tik gerai dirbantys,tai juk mes rengėjai darom tą konsolidaciją ir jeigu tik geodezinius matavimus padarėm tai reiškia blogai,juk mes ne organizatoriai matavom,konsolidavom ir t.t.ir nereik varyt,kad tik visi projektai tokie.Buvo tikrai sujungta,apjunkta,atskirta ,žodžiu tas padaryta ko pageidavo žmonės,žemės savininkai. Gerbiamieji juokinant su tokiais susirinkimais ir rezoliucijomis,labai vaikiškai atrodot.Sėkmės darbuose.

    1. Tomas Juozapavičius

      Gerb. p. Natalija
      „Buvo tikrai sujungta,apjunkta,atskirta” – apjungti ir atskirti nuostabiai išeina per formavimo ir pertvarkymo projektus, kadastriniai matavimai – atliekami kadastro nuostatų numatyta tvarka ir t.t. Džiugu, kad jūs tinkamai įgyvendinot žemės savininkų norus, bet jūs prašau man, diletantui paaiškinkit – kur čia viešas interesas? Kur konsolidacija? Kodėl Europos lėšomis tenkinat privatų poreikį? Kiek šio proceso administravimas kainavo man, kaip mokesčių mokėtojui?

  3. Konsolidacija

    Tiesiai sviesiai pasakius, tiesiog Saulius Bumblauksas su Pasakarniu dar vis negali susitaikyt su mintim, kad nelaimejo konkurso rengti nei vieno konsolidacijos projekto ir dabar kaltas organizatorius – VZF bei tikisi, kad perdavus organizatoriais teises kazkas pasikeis ir jie bus aukstumoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top