Vasara kaip reta karšta ir ledai pagaliau pajudėjo

„Ledai pajudėjo, ponai prisiekusieji tarėjai“ – sakydavo avantiūristas Ostapas Benderis. Pagaliau, praėjus 11-ai dienų nuo duomenų užsakymo TIIIS sistemoje, pirmieji geodezininkai pradeda gauti duomenis. Kiti kolegos kantriai tebelaukia. Laukia ir jų klientai – projektuotojai, statybininkai ir kiti suinteresuotieji asmenys.

Tuo pačiu šiandien visi buvome informuoti, kad TOPD sistemoje ir toliau galėsime užsakinėti duomenis – iš to galime spėti, kad TIIIS greitai sutvarkyta nebus.

Lyg ir nebūtų buvę tų pusės metų nuo tada, kai reglamentas buvo pirmą kartą tyliai sustabdytas 2020 m. lapkričio mėn. neskelbiant jokių to sustabdymo motyvų, lyg nebūtų buvę galima pasiruošti sklandžiam perėjimui tarp sistemų, galiausiai – numatyti pereinamojo laikotarpio, kuris, atrodo, yra savaime suprantamas įgyvendinant tokio masto pakeitimus, kurie yra akivaizdūs vien probrėgšmiais permetant akimis reglamentus.

Ne organizacijos yra atsakingos už tokią betvarkę ir chaosą valstybėje – už ją visada atsakingi konkretūs žmonės, kurių pavardės mums lieka nežinomos. Nebent lieka kaltinti reglamentus pasirašiusį Žemės ūkio ministrą Kęstutis Navicką, darnaus vystymosi valdymo ir administravimo specialistą? Nesinorėtų, nes visi suprantame, kad aukštas pareigas užimantis asmuo neturi laiko techninėms detalėms. Visgi administratoriaus kompetencijoje yra tam tikros kokybės kontrolės procedūros, pilotiniai projektai, testavimo procedūros, SWOT analizė ir pan., bet akivaizdu, kad šįkart (kaip ir daugeliu ankstesnių kartų), jie buvo pamiršti ir nusvėrė kažkokie kiti, mums nežinomi motyvai.

Mes galime tik spėti, kad toks skubėjimas ir nepasirengimas yra nulemtas labai griežtų terminų, nuo kurių, greičiausiai, priklausė ar priklauso TIIIS infrastruktūros finansavimas.

Tuo tarpu, neužbaikime pamąstymo liūdna gaida – tikėkimės, kad laikui bėgant viskas išsispręs (kitaip niekada ir nebuvo) ir pasidžiaukime tuo, kad įgyvendinus naująjį GKTR 3.01:2020 reglamentą po ilgos laiko pertraukos galėsime rengti topografinius ir inžinerinius planus naudodami alternatyvias rinkoje esančias CAD platformas, ne tik dominuojančią padėtį rinkoje iki šiol užėmusiu UAB „Infoera“ produktu.

Ta proga dalinamės LGMS nario Vidmanto Rikso, Skaitopo programinės įrangos autoriaus parengtu GKTR 3.01:2020 reikalavimus atitinkančiu DWG šablonu (nuorodą į jį taip pat rasite dešiniame tinklapio stulpelyje) su visais sluoksniais, linijų tipais, blokais, brūkšniavimais ir t.t. Šablonu galite viešai dalintis su bet kuo, jo platinimui nėra jokių apribojimų. Smulkesnę informaciją rasite pačiame DWG šablono viduje.

Norėtųsi palinkėti geros vasaros, bet atsižvelgiant į aktualijas palinkėsime kantrybės. Beje, kaip visada tokiais atvejais, kviečiame prisijungti prie LGMS, kurioje galėsime veikti kartu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top