2017 m. gegužės mėn 11 d. dalyvavome susitikime su Žemės ūkio ministru Broniumi Markausku.

2017 metų gegužės mėn 11 d. dalyvavome susitikime su Žemės ūkio ministru Broniumi Markausku.

Susitikime taip pat dalyvavo Vicemininstras Artūras Bagdanovas, LGMS  valdybos pirmininkas Arvydas Žižiūnas, kiti sąjungos nariai bei sąjungos atstovas – teisininkas.

Susitikimas prasidėjo nuomonių apsikeitimu kadastrinių matavimų įkainių klausimu.  LGMS pateikė sklypų formavimo ir kadastrinių matavimų viešųjų pirkimų pavyzdį Utenos rajone. Konkrečiu atveju lyginant  VĮ „Valstybės žemės fondas” pasiūlytą kainą ir privačių matininkų siūlytus įkainius, skirtumai siekia iki 8 kartų.

Viceministras paaiškino, kad VĮ „Valstybės žemės fondas” bus pertvarkytas, atsisakant komercinių funkcijų iki ateinančių metų pavasario.

Antras klausimas palietė VĮ „Registrų centro” duomenų bazės netikslumus  ir jų sprendimų būdus.

Siūloma pripažinti VĮ „Registrų centro” duomenų bazę kaip informacinę, tinkamą tik valstybės reikmėms, o ribų nustatymui tokie duomenys netinkami, kadangi duomenys suformuoti matuojant senais matavimo prietaisais, daug kadastrinių matavimų atlikta vietinėse koordinačių sistemose (jų šiandieną negalima atkartoti dėl įvairių priežasčių), transformuotus į LKS-94 koordinačių sistemą sklypus nužymint vietovėje įvairiais vertinimais jie „plaukioja” net iki 6 metrų.

Aptarta matininko-geodezininko atsakomybės ir specialisto įvardijimo formuluotė. Kadangi specialistai yra išskaidyti į atskiras grupes pagal specializaciją ir pavaldumus, kuriami įstatymai neteisingai interpretuoja profesinės bendruomenės veiklą. Todėl pasiūlėme suvienyti visus specialistus, atliekančius darbus, susijusius su geodezijos mokslu po viena sąvoka „MATININKAS“ ir šią savoką įrašyti į įstatymų sąvokų pastraipą. Šio įrašo dėka atsirastų matininko įstatymas, kuris LGMS atstovų manymu išsprestų daug problemų. Matininko statusas ilgai laukiamas įstatymas tarp specialistų. Tokiam reikalavimui yra labai priešinamasi iš Žemės ūkio ministerijos ir VĮ „Registrų centras”.

Kalbėta apie ruošiamą NT kadastro nuostatų pakeitimą. Pastebėta, kad juos rengė suinteresuota šalis – VĮ „Registrų centro” specialistai ir tik VĮ „Registrų centro” naudai, numatant neatlygintinai teikti duomenis tik NŽT.

Šiuo metu kai kurios NŽT funkcijos suspenduojamos, mažinamos, iš pasisakymų viešoje erdvėje kartais šios institucijos likimas atrodo iš viso neaiškus. Jei atsitiktų taip, kad NŽT būtų panaikinta, visa medžiaga, susijusi su žemės dokumentacija patektų į VĮ „Registrų centro” duomenų bazę, o ši institucija yra įrodžiusi, kad jos gyvavimas paremtas ne bendrojo gėrio siekimu, o piliečių apmokęstinimu. Ministrui pasiūlyta žemės kadastro duomenų bazę palikti NŽT žinioje ir vystyti „Geoportalo“ aplikaciją – tokiu būdu duomenų kūrėjais liktų matininkai, o registratoriais būtų VĮ „Registrų centras”.

 

 

 

 

 

1 komentaras apie “2017 m. gegužės mėn 11 d. dalyvavome susitikime su Žemės ūkio ministru Broniumi Markausku.”

  1. Kada viceministras paaiškins, kas bendro tarp Geosmarto ir geosmarto sprendimų???
    Gal VMI pasidomėtų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top