Konsolidacija vyksta ne taip, kaip tikėtasi

Lietuvos Respublikos prezidentei D. Grybauskaitei
​Lietuvos Respublikos ministrui pirmininkui A. Butkevičiui

„Lietuvos geodezininkų ir matininkų sąjunga“ su nerimu stebi nuo 2012 m. 23 vykdomus ir 2013 m. 16 naujai pradėtus rengti žemės konsolidacijos projektus, bei jų rengimo ir įgyvendinimo darbus.

Žemės savininkai, dalyvaujantys 2012 m. pradėtuose rengti dvidešimt trijuose žemės konsolidacijos projektuose su nekantrumu laukia naujai suformuotų (konsoliduotų) žemės sklypų konsolidacijos sutarčių notarinio pasirašymo, kad galėtų pradėti lauko darbus naujai suformuotose žemėvaldose. Žemės savininkų nerimą kelia pavasarį laukuose prasidėsiantys intensyvūs žemės ūkio darbai, pasėlių deklaravimas. Apie žemės savininkų rūpesčius rašoma ir vietos spaudoje – Šakių rajono laikraščio „Valsčius“, 2014m. sausio 17 d. Nr. 4 (2139) 3 psl.: „Konsolidacijos projekto naudą pajus pavasarį“.

Šių konsolidacijos projektų organizatorius VĮ „Valstybės žemės fondas“ žemės konsolidacijos projektų dalyvius „maitino pažadais“, kad žemės darbus bus galima pradėti jau 2014 m. pavasarį, nes projektai turėjo būti parengti ir įgyvendinti iki 2014 m. sausio 10 d. Ši data taip pat yra įrašyta ir VĮ „Valstybės žemės fondas“ atviro konkurso „Žemės konsolidacijos projektų rengimo ir įgyvendinimo paslaugų pirkimas“ (pirkimo Nr. 119500) konkurso sąlygose, tačiau šiuo metu nei vienoje iš dvidešimt trijų projektų teritorijų numatyti žemės konsolidacijos darbai neatlikti. Žemės savininkų tarpe formuojasi neigiama nuomonė apie pačią žemės konsolidaciją ir jos teikiamą naudą.

Dėl VĮ „Valstybės žemės fondas“ neveiklumo sukeltos nereikalingos aistros tarp žemės savininkų, kurių žemės žemės sklypai konsolidacijos projekto rengimo metu buvo konsoliduoti, t.y. pakeistas turimų žemės sklypų skaičius, vieta ir plotas. Žemės savininkams, dirbantiems žemę pagal naujas ribas nuo 2013m rudens, nebeaišku, kada gi bus galutinai parengti nauji konsoliduotų žemės sklypų nuosavybės dokumentai.
„Lietuvos geodezininkų ir matininkų sąjunga“ atkreipia dėmesį į tai, kad visiškai nesilaikoma terminų, skirtų žemės konsolidacijos projektų rengimo ir įgyvendinimo darbams. Dėl tokio aplaidumo turėtų būti kaltinami ne šių projektų rangovai – matininkų įmonės, kurios pagal pasirašytas sutartis atlieka žemės konsolidacijos darbus, o  VĮ „Valstybės žemės fondas“, kuri nesugeba nuosekliai išdėstyti perteklinių žemės konsolidacijos projektų rengimo reikalavimų, kuriuos pati ir sukūrė.

VĮ „Valstybės žemės fondas“ skyriai skirtingai aiškina rangovų įmonėms pateikiamus vienas kitam prieštaraujančius reikalavimus. Susidaro įspūdis, kad VĮ „Valstybės žemės fondas“ rangovų įmones piktybiškai stumia į neviltį. Šią situaciją konsolidacijos projektų rangovai aprašė profesinio žurnalo „Žemėtvarka ir hidrotechnika“ 2013 m. Nr. 2 straipsnyje „Žemės konsolidavimo projektų rengimo tvarką reikia tobulinti“. Straipsnio autorė teikia kompetentingus palyginimus, nes yra rengusi žemės konsolidacijos projektus 2005 – 2008 metais.

„Lietuvos geodezininkų ir matininkų sąjunga“ šešioliktajai Vyriausybei primena 2012 – 2016 metų programos pažadą Nr. 395: „…aktyviau vykdysime ir remsime žemės konsolidaciją, leisiančią efektyviau panaudoti žemės sklypus, gerinti ūkininkavimo sąlygas ir kurtis naujiems ūkiams“, todėl prašome kuo skubiau objektyviai įvertinti Žemės ūkio ministerijai pavaldžios VĮ „Valstybės žemės fondo“ darbą organizuojant žemės konsolidacijos projektų rengimą, kontrolę bei įgyvendinimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top