Sustabdytas naujų GKTR galiojimas

2020-12-04 Žemės ūkio ministerija atšaukė pirmą kartą per 20 metų atnaujintus ir įsigaliojusius  geodezijos ir kartografijos reglamentus GKTR 1:01:2020, GKTR 2.01:2020 bei GKTR 3.01:2020 ir grąžino iki tol galiojusius reglamentus.

Turime pasakyti, kad sužinoję apie naujųjų reglamentų įsigaliojimą buvome ganėtinai nustebinti, kad nebuvo numatytas joks pereinamasis laikotarpis. Vien šis faktas rodė, kad tie, kurie yra atsakingi už reglamentus nelabai suvokia, kokius pasikeitimus pastarieji turėjo atnešti.

Kadangi realybė visada yra tikresnė, nei jos įsivaizdavimas, buvo aišku, kad šių reglamentų greitu metu nepajėgūs išpildyti nei geodezininkai, nei programinės įrangos gamintojai, nei savivaldybės, nei TOPD sistema. Taigi, jų nesilaikymas buvo užprogramuotas iš karto. Klausimas buvo tik tas, kiek laiko gyvensime jų nesilaikydami, kol visi persiorientuosime.

ŽŪM, po dviejų savaičių nuo įsigaliojimo atšaukusi reglamentus parodė savo nekompetenciją – ir ne tik pačios geodezijos klausimais, tačiau proceso kokybės valdymo klausimu, kas iš esmės yra jos administracinė funkcija. Reglamentais įvedamus reikalavimus buvo galima sumodeliuoti ir patikrinti, tačiau tai nebuvo padaryta.

Be abejo, pagrindinė visų naujų GKTR galiojimo sustabdymo priežastis buvo naujame GKTR 3.01:2020 numatyta nauja atributinių duomenų pildymo tvarka – nors atributinių duomenų pildymas tampa galimas naudojant praktiškai bet kurią CAD programinę įrangą, nereikalaujančios jokių papildomų priedų, tačiau nepritaikius jos automatizuotam duomenų korektiškumo patikrinimui ir perdavimui tarp skirtingų bendradarbiaujančių šalių tai reiškia, kad geodezininkai ir savivaldybės, negali normaliai ir operatyviai apsikeisti duomenimis.

Galime daryti išvadą, kad reglamentų rengėjai viską buvo palikę savieigai – nebuvo paruošę realių duomenų paketų – brėžinių DWG formatu, nebuvo ištestavę apsikeitimo duomenimis proceso ir t.t.

Keičiantis šalies politinei valdžiai sunku pasakyti, kada galima numatyti sustabdytų reglamentų sugrąžinimo. LGMS vertins situaciją ir kreipsis į ŽŪM su atitinkamais pasiūlymais.

Tuos, kurie nori matyti šį procesą iš vidaus, kviečiame jungtis prie mūsų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top