Įvyko LGMS 2017 metų sąskrydis

2017 m. rugsėjo 9-10 dienomis įvyko tradiciniu tampantis svarbus profesijos atstovų renginys – LGMS sąskrydis.

Stebėdami aktualius pokyčius buvome suinteresuoti pasikviesti NŽT atstovus, siekdami iš pirmų lūpų išgirsti komentarus apie vykdomus struktūros pakeitimus. Prašėme supažindinti su įstaigos pertvarkos vizija norėdami žinoti, kaip pakeitimai įtakos mūsų veiklą. Deja, tarnybos atstovai nedelegavo atstovaujančio asmens. Informaciją apie pokyčius gavome išdėstytą rašte Esminiai pasikeitusios NŽT administracijos struktūros pokyčiai.

Sąskrydžio metu pristatymus parengė svečiai:

Geoportal.lt atstovai

Sąskrydžio dalyviai iškėlė šiuos klausimus:

  • Geoportal.lt be duomenų peržiūros paslaugos pradėjo teikti administracines paslaugas t.y. išvadų pagal Nuostatų 21p. rengimą, sutikimų dėl inžinerinių tinklų projektavimo ir tiesimo valstybinėje žemėje išdavimo paslaugą. Vykdant procesus aktualus skaitmeninis duomenų teikimo (išdavimo) formatas. Pabrėžta, kad paslauga teikiama kartu su Nacionaline žemės tarnyba, taigi profesinė bendruomenė tikisi, kad skaitmeniniai duomenys, sudaryti pagal NŽT projektavimo aplikacijos ŽPDRIS specifikaciją be papildomų korekcijų bus tinkami teikti išvadoms pagal 21p. – pasiūlyta tarpusavyje suderinti standartus.
  • Kadangi išvados pagal 21 p. teikiamos nustačius planavimo sprendinio ir vietovės skirtumus, klausėme pranešėjų, kaip yra kaupiami ir ar viešai pateikiami išvadų rezultatai. Ar rengiant teritorijos reformos projektų tikslinimus panaudojami išvadoms pateikti duomenis. Kol kas akivaizdu, kad NŽT skyriui pateikus išvadą, duomenys lieka tik geoportalo archyve ir nėra toliau naudojami – sutarta ieškoti galimybių derinti duomenų bazes tarpusavyje.
  • Iškeltas duomenų įkėlimo autorystės klausimas. Neretai pasitaiko situacija, kuomet į portalą įkelti SŽNS ar kitų duomenų bazių duomenys sudaryti ribotu tikslumu, atliekant tiksliuosius matavimus vietovėje nustatoma kita apribojimą sąlygojančio objekto pozicija. Matininkų prašymas portalo rengėjams buvo tiksliai nurodyti duomenų šaltinį (įstaigą, projektą, administracinio akto Nr.) tokiu būdu derinant dokumentus tikrinančioms institucijoms būtų lengviau išaiškinti, kad vietovėje išmatuotų objektų vieta yra tikslesnė už nuotoliniu būdu nustatytą poziciją.
  • Ir kt.

Norime padėkoti VĮ „Gis-centras” Ritai Viliuvienei už reziumuotą susitikime iškeltų klausimų pateikimą, kuriuo dalinamės su jumis

GC-pristatymas_LGMS_rezultatai

VĮ „Registrų centras”

Organizuojant renginį tikslingai buvo vengta akcentuoti vieną aktualiausių klausimų, liečiantį įmonės sukurto produkto „Geomatininkas” naudojimą. Šiuo klausimu LGMS ir RC pozicijos skiriasi, o klausimas jau anksčiau buvo gana išsamiai aptartas.

Prašyta pranešime susikoncentruoti ties įmonės teikiamomis paslaugomis, duomenų teikimo būdais ir naujovėmis.

LGMS valdybos narys Andrius Balsevičius

Su kolegomis buvo pasidalinta darbo Švedijos infrastruktūros projekte patirtimi. Pristatymo metu aptarta projekto darbo specifika:

  • Naudoti geodeziniai instrumentai
  • Darbo pobūdis ir taikyti sprendimai
  • Komandos darbo koordinavimas
  • 3D modeliavimas

Taip pat Švedijos specifika:

  • Norminiai dokumentai
  • Kolegų patirtis

UAB „Infoera” ir UAB”Geonovus” sąskrydyje pristatė dronų naujoves ir jų panaudojimo galimybes veiklos srityje. Sąjungos nariams buvo pristatytas „GeoMap” įrangos priedas, naudotinas konkrečios teritorijos aktualiam ortofotografiniam žemėlapiui sudaryti.

Mūsų vertinimu renginyje pavyko pristatyti aktualias technines ir programines naujoves, sutelkti kolegas bendrai diskusijai, pasidalinti išgyvenimais, patirtimi ir kartu drauge praleisti laisvalaikį. Tokiu būdu žengtas žingsnis bendruomenės sutelkimo kelyje, kuris stiprina sąjungą ir įkvepia naujiems darbams. Taip pat galime pasidžiaugti, jog pora sąskrydžio svečių jau tapo sąjungos nariais.

Technologinės naujovės taip pat leido mums gražiai atsisveikinti su renginiu.

4 komentarai apie “Įvyko LGMS 2017 metų sąskrydis”

  1. Kažkaip nepamenu 1 akcento – Lietuvos Respublikos teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatymas.- apie jį iš viso kalbos nebuvo, nebent apie šį įstatymą diskutavote vėliau, man išvykus. Kalbėjome apie tai, kad matininkas pagal savo funkcijas prilygsta anstoliui ar/ir notarui, tačiau tepakliūva į 3 duomenų gavėjų grupę.

    Bet renginio buvo pristatytos kitos matininkams labai naudingos paslaugos:
    https://www.gosign.lt/lt/
    http://www.regia.lt/
    https://www.esaskaita.eu/web/esaskaita/
    https://igaliojimai.lt/
    http://www.elektroninis.lt/
    http://www.registrucentras.lt/p/675
    http://www.registrucentras.lt/p/177
    http://www.registrucentras.lt/p/176
    Renginio metu išklausyti matininkų pasiūlymai, pageidavimai ir pastabos.

  2. Tomas Juozapavičius

    Nuorodos įdėtos į straipsnį. Ir klausimas turbūt visiems – kokiame konkrečiame teisės akte nėra įvardintas matininkas? Jolanta, pačios minimi duomenų gvėjų lygiai kur įvardinti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top