Nekilnojamojo daikto kadastro duomenų bylos derinimo elektroninėmis priemonėmis klausimu

Ministerijoje vykusio Visuomeninės tarybos posėdžio metu, buvo siūloma išnagrinėti ir pasiūlyti priemones E_bylai funkcionuoti. Matininkų netenkina programinė įranga, sukurta VĮ Registrų centras. Išsiaiškinta labai daug trūkumų naudojant šią sistemą. Dėl esamų trūkumų atidėtas NTK bylų teikimas per „Geomatininką” iki jie bus pašalinti.

            Lygiagrečiai www.geoportal.lt pagal laimėtas konkurso sąlygas sukurta NTK erdvinių duomenų rinkinių ir dokumentų tikrinimo paslauga, skirta Nekilnojamojo turto kadastro erdvinių duomenų rinkinių ir dokumentų bei žemės reformos žemėtvarkos projektų teikimui Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos teritoriniams skyriams. Ši el. paslauga skirta NŽT Teritorinių skyrių darbuotojams gauti ir patikrinti kadastro erdvinių duomenų rinkinių atitiktį TPDR, ŽPDRIS ir kitiems Lietuvos erdvinės informacijos portale (toliau – LEI portale) pasiekiamiems valstybiniams erdvinių duomenų rinkiniams, tvirtinti žemės reformos žemėtvarkos projektus.

                     El. paslaugų LEI portale priemonėmis būtų suteikiama galimybė matininkams internetu pateikti NTK dokumentus ir erdvinius duomenis patikrai, o NŽT teritoriniams skyrių darbuotojams – juos priimti, analizuoti ir teikti išvadas.

                     Siekiant užtikrinti Valstybės saugomų duomenų tikslumą ir žemės projektinių sprendinių tęstinumą siūlome El. paslaugų sritį tobulinti, kad ši paslauga taptų integralia bendro elektroninės kadastro bylos derinimo proceso dalimi:

1. Sistema turi gebėti priimti teikiamus NTK bylos erdvinius duomenis DWG formatu, pagal patvirtintą specifikaciją.

2. Matininkas į sistemą turi įkelti suformuotą elektroninę bylą nedalomu pavidalu ir ją pasirašyti įvairių rūšių galiojančiais e-parašais. Siūlome tuo tikslu naudoti ADOC formatą.

3. Sukurti priemones matininkams el. paslaugų srityje prieš pradedant rengti NTK bylą gauti pradinius duomenis apie sklypą ar sklypus toje teritorijoje, kur bus atliekami kadastriniai matavimai. Kadastriniai matavimai turi būti orientuoti į esamų kadastro duomenų korektūrą ir pildymą, naujų sklypų formavimo darbai jau eina į pabaigą.

4. Sukurti kadastro bylų saugojimo archyvą. Planuoti ilgalaikį NTK el. bylos saugojimą.

5. Matininkų paruoštų, patikrintų El.bylų (visų be išimties) saugojimą ir vienos popierinės bylos (NTK byla) perdavimo savininkui, kuri bus teikiama registracijai VĮ Registrų centre. Savininkas turi turėti jo turto techninės dokumentacijos originalą, juolab Civilinis kodeksas prie visų rūšių žemės sandorių reikalauja pridėti sklypo planą.

6. Tuo atveju, kai kadastrinių matavimų bylos patikrą atlieka VĮ Registrų centras, savininko teikiama NTK byla sutikrinama per (LEI) geoprotalo sistemą su El.byla iš NŽT archyvo. Matininkas šiame procese nedalyvauja.

7. Ištaisyti klaidas (neįvertintos matavimų metodikos ir pasenusių technologijų, dėl jų yra klaidų) žemės sklypus matuojant kvartalais tarp tvirtų natūroje esančių kontūrų arba kaimo teritorijos ribose. Tuo tikslu siūlome keisti kadastrinių matavimų metodiką.

8. Steigti Matininkų rūmus, kurie būtų garantas matininko kvalifikacijos, teisėtų ir teisingų paslaugų teikime, o matininkams užtikrintų kontrolę, jų pareigas ir teises nepriklausomai nuo politinės erdvės kaitos. Nepriklausoma įstaiga prižiūrėtų valstybinių įmonių specialistų, teikiančių paslaugas matavimų srityje veiklą.

9. Matininkas dalyvaudamas NTK bylos sukūrime, formavime (duomenų paėmimas ir teikimas atgal) neapmokestinamas. Matininkas dokumentų archyvo nekaupia, rekomenduojama kaupti DWG brėžinius kaip atsarginius, žemės savininko NT kadastrinio brėžinio atstatymui praradimo atveju.

10. Valstybinės įmonės gaudamos subsidijas konkuruoja tuose pačiuose matavimuose, kaip ir privatininkai, šių darbų VĮ neturėtų atlikinėti, nes iškreipia konkurencijos sąlygas.

LGMS  suformavo tokią poziciją, siekiant turėti bendrą matymą 

įdomu ką jūs galvojate apie visą tai.

16 komentarų apie “Nekilnojamojo daikto kadastro duomenų bylos derinimo elektroninėmis priemonėmis klausimu”

  1. nepritariu 8 punktui. Valstybinės įmonės neturi konkuruoti su matininkais jokioje srityje. RC matininkai patys pripažino viename forume, kad naudojasi duomenimis ir nemoka už patikrą.

    1. Tomas Juozapavičius

      Yra gi įvairių metodų – taisytinų sklypų sluoksnių ir t.t. Pritariu, kad nereikėtų imtis revoliucijų, tačiau bent pasakyti, kad ten ir ten yra klaida manau galim

    1. Tomas Juozapavičius

      Taip būtų Latvijos variantu, kai nebuvo nuosavybės atkūrimo – įvykus Reformai, valstybė turi pareigų prieš savininką, todėl atsiranda tarpinis elementas.

  2. Aurelijus

    Iš esmės pritariu. Tačiau manau, kad daromos fragmentinės „reformos” kadastro duomenų bylų rengimo, teikimo, derinimo ir kt. tvarkoje įneša vis daugiau sumaišties ir interpretacijų. Siūlyčiau iš esmės pertvarkyti teisinę bazę , metodikas, jas išstudijuojant ir priimant apgalvotus teisinius dokumentus ir sprendimus įstatyminėms ir poįstatyminėms nuostatoms įgyvendinti. Vienareikšmiškai – RC negali vykdyti tų pačių darbų kaip ir kiti verslo subjektai.Nes iškreipia konkurenciją. VŽF taip pat (nes jų kai kurios funkcijos yra išskirtinės, deleguotos NŽT ir t.t.). Manau labai svarbu yra akcentuoti ir tai, kad NŽT turi prisiimti pilną atsakomybę dėl reformos metu padarytų klaidų. Šiuo metu matininkas didžiąją dalį problemų išsprendžia. Likusios „pakabinamios” ir laukiama, kad jos pačios išsispręstų. Neretais atvejais žemės sklypų savininkai patiria nemažų nuostolių dėl neleisinai sumažėjusio žemės sklypo ploto, nors dažnai priežastis yra: grubios žemės reformos klaidos.

  3. Kęstutis

    Šiandien už mus, mūsų bendruomenės problemas, sprendžia kiti. Jei lauksime kol kažkas ir toliau viskuo už mus
    rūpinsis, o patys būsime pasyvūs, taip ir įvyks. Ir toliau tarnausime už mus galvojančių ir sprendžiančių interesams. Prisiimkime atsakomybę už savo gyvenimą ir parašykime naujo gyvenimo scenarijų. Šiame straipsnyje išsakytos mintys ir yra to naujo scenarijaus rašymo pradžia.

  4. Romas m.

    daugumai idėjų pritariu, tik galvoju, kad reiktų bandyti kiek įmanoma supaprastinti teisės aktus, kad būtų kuo mažiau galimybių juos savaip interpretuoti.
    Ar aš pražiūrėjau, ar niekas nekreipia dėmesio i 29 apribojimo išdarkymą RC direktoriaus įsakymu, juk jis pakeitė LRV nutarimą.
    Gaunasi, kad matininkas neturėdamas geodezininko pažymėjimo negali atlikti kadastrinių matavimų, nes prie vandens telkinių reikia padaryt topo su žemės paviršiaus profiliais.

    1. Tomas Juozapavičius

      Jo, man irgi skauda šiuo klausimu. Akivaizdžiai pažeistas pamatinis principas. Matininkas dirba plokštumoje, geodezininkas atlieka darbus su aukščiais. Dabar teikiant vieną paslaugą turi atlikti kitos specialybės darbus… atrodo mažytė problemėlė, bet tai esminių principų nesilaikymo pavizdys.

      1. labai noriu tikėti,kad pavyks neatiduoti galutinai visko RC dar jiems ir primokant, kas jiems visai nepriklauso…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top