Topografijai abejingų nėra

Dažnai pastebime tik tuos įstatymus, kurie labai tiesiogiai liečia mūsų veiklą – tai visi GKTR’ai, nekilnojamojo turto kadastro nuostatomis ir t.t., ir pan. Tačiau retas kuris kolega žino, kad šiuo metu parengtas „LIETUVOS RESPUBLIKOS SAVIVALDYBIŲ INFRASTRUKTŪROS PLĖTROS ĮSTATYMAS„, kuriame numatyta nuo 2020 metų naudoti topografijos ir infrastruktūros informacinę sistemą – TIIS, kuria bus centralizuotai teikiami, priimami, derinami, atnaujinami topografinių planų, statinių techninių projektų (suvestinių sklypo inžinerinių tinklų planų ir (ar) sklypo sutvarkymo planų) erdviniai duomenys.

Ar šie duomenys iš viso yra vertingi? Plušame, tvarkome juos pagal senus ir naujus GKTR’us, riejamės su savivaldybėmis… Mums tai atrodo kaip sizifo darbas, o kokią svarbą surinktiems duomenis teikia įvairios instancijos, matome iš jų pateiktų pastabų TIIS projektui.

Štai pvz. VĮ Registrų Centras teiktose pastabose projektui siūlo – „10. VĮ Registrų centras vysto Regionų geoinformacinės aplinkos paslaugą (REGIA), kurios pagalba savivaldybės šiuo metu turi galimybę talpinti tiek teritorijų planavimo dokumentus, tiek žemės valdos projektus, o taip pat ir topografinius duomenis. Siūlome apsvarstyti galimybę TIIS funkcijas priskirti REGIA„.

O LR ŽŪM siūlymas visai tiesmukas – „14. Projekto 12 straipsnio 2 dalies 3 punktą siūlome išdėstyti taip: „TIIS valdytojas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija“.

Taigi matome, kad tų topografinių duomenų visi oi, kaip nori, o GIS-Centro, RC ir ŽŪM kova dar tik prasideda…

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (Šarlis Morisas de Taleiranas-Perigoras) yra pasakęs “Kas valdo informaciją – tas valdo pasaulį.”

Kadangi siūlomame duomenų kaupimo procese valstybė turėtų monopolines duomenų kaupimo teises, norėtųsi, kad tuo pačiu būtų išlaikyti ir konkurencijos įstatymo principai: “draudžiama ūkio subjektams atlikti veiksmus, kurie riboja ar gali riboti konkurenciją, nesvarbu, kokio pobūdžio jų ūkinė veikla”.

Kuklia LGMS nuomone įstaigoje, ar jai pavaldžiame ūkio subjekte neturėtų būti vykdoma tiesioginė ūkinė veikla. Galbūt, kandidatų ratas šiek tiek sumažės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Scroll to Top